Pravila ponašanja u prostoru za vježbanje

Dolazak u prostor za vježbanje ujedno je i povlačenje u sebe, što je ključno za postizanje svih dobrobiti yoge. Na sat yoge dolazimo na vrijeme, jer svako kašnjenje znači i ometanje onih koji su već u položaju. To znači da ste obzirni i prema sebi i prema svojim kolegama polaznicima.

Dolazak na vrijeme omogućava vam ne samo presvlačenje u primjerenu odjeću i pripremu prostora za vježbanje, nego i svojevrsnu izolaciju od vanjskog prostora.

Isključite mobilne telefone i ne upotrebljavajte ih u prostoriji za vježbanje. Pokušat ćemo sačuvati tišinu i mir. Ukoliko imate pitanja za učitelja, učinite to na kraju sata.

U slučaju kašnjenja tiho uđite u prostoriju i odmotajte prostirku. Dopustite si nekoliko trenutaka koncentracije prije nego što počnete sudjelovati u satu.

 

Prije, tijekom i nakon vježbanja:

Hrana i piće
Nije preporučljivo ništa jesti dva sata prije vježbanja. Ako imate brzi metabolizam i bojite se da ćete ogladnjeti ili nećete imati dovoljno energije za vježbanje, probajte sa laganim obrokom kao što je jogurt, nekoliko badema ili sok (pola sata prije početka sata).

Odjeća
Odjeća bi trebala biti dovoljno udobna da vam ne smeta tijekom vježbanja, ali niti previše široka, jer vaš učitelj mora moći promatrati vaše kretanje. Korisno je sa sobom imati još jednu maijcu dugih rukava, koja će vam dobro doći dok se odmarate na kraju sata u Shavasani. Preporučljivo je da vježbate bosi. 

Odmor

Odmorite se kad god vam je to potrebno. Kada se poremeti dah, kada je tijelo iscrpljeno, kada se trese ili pretjerano znoji. Najbolje je da to učinite u položaju djeteta (Balasana) i priključite se ponovo kad ste spremni.