Kad bih sve jezike ljudske govorio
i anđeoske,
a ljubavi ne bih imao,
bio bih mjed što ječi
ili cimbal što zveči.
Kad bih imao dar prorokovanja
i znao sva otajstva
i sve spoznaje;
i kad bih imao svu vjeru
da bih i gore premještao,
a LJUBAVI ne bih imao – NIŠTA SAM!
(NZ, 1. Korinćanina,13,I-13)

Bhakti Yoga

Yoga božanske Ljubavi ili devocije.
Prema vaišnavskoj tradiciji Veda, vrhunac svih vrsta yoge je bhakti-yoga. Sve druge yoge su koraci do bhakti-yoge. Od karma-yoge, koja je početak, pa do bhakti-yoge, koja je kraj, vodi dug put k samospoznaji.

Bhakti Yoga je stvarno, iskreno traganje za Gospodinom, traganje koje počinje, nastavlja i završava s ljubavlju. Jedan jedini trenutak lude, krajnje ljubavi prema Bogu donosi nam vječnu slobodu. »Bhakti«, kaže Narada u svom tumačenju Bhakti-sutra spisa »jest intenzivna ljubav prema Bogu« i kad je čovjek posjeduje, onda voli sve od reda i ne mrzi nikoga, te postaje zadovoljan za vijeke vjekova; »Ova se ljubav ne može svesti ni na kakvo zemaljsko koristoljublje«, zato što dok god traju zemaljske želje, ne može se uopće ni javiti takva vrsta ljubavi; »

Ljubav može dati puno zadovoljstvo jedino pod uvjetom da  je nemotivirana  i neprekinuta.

Bhakti je veća od karme, veća od Yoge, budući da je cilj ovih neki određeni opipljivi objekt.

Bhakti bez pravila i propisa yoge je samo sentiment a slijeđenje samo principa bez Bhakti je fanatizam. I njateže je biti u sredini, pun ljubavi prije svega za sebe a onda i za i druge. Redovno izučavati svete  vedske spise izučavati pravilima ljubavi i o njima diskutirati sa drugim Bhakti yogijima. 

Samo ti ljubavnik može dati ljubav. Božanska ljubav i Božansko biće uvijek su u srcu čistog bhakte.

i kada sve drugo isprobamo i uvidimo da nas ne zadovoljava u potpunosti tada postajemo kandidati i iskreni tragaoci za osobama kojima je ljubav na prvom mjestu.

Karma-yoga, kada se primjenjuje bez želja za plodovima svog djelovanja, početak je tog puta. (Plodonosne djelatnosti ili karma uključuju i grešne djelatnosti. Karma-yoga, međutim, ne uključuje grješne djelatnosti, već samo dobre, pobožne djelatnosti ili propisane djelatnosti. To je karma-yoga.) Potom, kada se karma-yogom povećaju znanje i odvojenost, taj se stupanj naziva jnana-yoga. Kada se jnana-yogom pojača meditacija na Nad-dušu uz pomoć raznolikih yoga vježbi te kada se um usredotoči na Nad-dušu, dostiže se stupanj zvan astanga-yoga. Kada osoba nadiđe astanga-yogu i dodje do služenja s ljubavlju ili bhakti prema Svevišnjoj Božanskoj Osobi, onda je dostigla ljubav ili bhakti-yogu.

Krišna je jedno od najpopularnijih imena kad se govori o Bogu. Krišna nije indijski Bog, On je jednostavno – Bog. Bog se odnosi na SVE što postoji. Bog je materijalni svijet i duhovni svijet, energija i energetik, ljubav i svijest… Zapravo ne postoji ništa što nije, na ovaj ili onaj način, Njegova energija. On je izvor svega. Svi duhovni putevi i neke religije govore o istom tom Bogu.

Bog nije samo energija, On je i osoba. Budući da svatko živo biće ima svoju osobenost, ima je i Bog, jer da nije tako, mi bismo bili superiorniji u odnosu na Njega. Njegova osobenost je, naravno, nama nedokučiva, ali Vede nam daju tu informaciju.

Bogu se pripisuju imena koja na neki način opisuju Njegove odlike. Alah, Jahve, Govinda, Višnu itd, sve su imena koja opisuju neke od božjih odlika. Krišna jednostavno znači – sveprivlačan, tj. onaj tko privlači svakoga. Ime Krišna je vrlo intimno i koristi se u procesu bhakti-yoge, budući da tim procesom oživljavamo svoj zaboravljeni intimni odnos pun ljubavi s Bogom.

Ako želimo napredovati primjenom nekog drugog sustava yoge, u tome mora postojati primjesa bhakti. Međutim, kako ljudi nemaju dovoljno vremena da bi temeljito primjenjivali bilo koji drugi sustav yoge, za ovo se doba preporučuje izravan proces bhakti-yoge, čiste predanosti s ljubavlju. Ne moramo ništa izbaciti iz svog života, samo stavimo Krišnu u centar. Krišna i njegova svjesnost su poput sunca koje raspršuje tamu neznanja i vodi nas do verodstojnog učitelja i potpune samospoznaje.

h.jpg