Predstavlja jedan od najpoznatijih i najzahtjevnijih stilova yoge koja u doslovnom prijevodu označava „osam udova“, odnosno osam koraka koje vode prema samorealizaciji ili samospoznaji.

Zapadom ju je proširio K.Pattabhi Jois - jedan od najvećih učitelja yoge 20. st., a sastoji se od šest serija, od kojih posljednje četiri prakticira mali broj ljudi sa Zapada.

Svaki Ashtanga yoga sat usklađuje ujjayi disanje s nizom naprednih položaja primarne serije, koji se uvijek izvode istim redoslijedom. Vježbanjem dolazi do intenzivnog  zagrijavanja i znojenja -  što gradi snagu, fleksibilnost i izdržljivost. Rezultat je čvrsto i lagano tijelo, bolja cirkulacija i miran um.

Ashtanga Led

Učitelj vodi polaznike kroz originalni, te uvijek isti slijed pokreta primarne serije bez pauza u trajanju od 90 minuta. Namijenjen je naprednijim vježbačima, prethodno upoznatima s Ashtanga yoga primarnom serijom.

Ashtanga Mysore

Provodi se rano ujutro, najčešće između 6 i 30 i 9 sati. Grupa polaznika svih stupnjeva treniranosti, u tihoj atmosferi izvodi primarnu seriju Ashtanga yoge, te svatko slijedi vlastiti ritam uz nadzor certificiranog učitelja yoge.  

Početnici započinju sa kratkim vježbanjem koje se uglavnom sastoji od Pozdrava Suncu, dok se s vremenom prema vlastitom tempu ne savlada cijela primarna serija. Stoga je trajanje vježbanja za svakog individualno - od 1 do 2 sata ovisno o stupnju napretka.

Ashtanga yoga